بررسی آسیب دیدگی تاندون های لیگامانی

وجود رشته هایی انعطاف پذیر و محکم که جنس پروتئینی دارند. موجب تثبیت و عدم تحرک بیش از حد مفاصل می شوند و به پایداری مفصل ها کمک می کنند. این رشته های طنابی، رباط یا لیگامان (Ligament) نام دارند. جالب است بدانید رباط ها در نواحی مختلف بدن هستند و یکی از پر نقش ترین اجزاء ساختمان اسکلتی بدن می باشند. در این مطلب از سایت کلینیک راشا، بهترین کلینیک لاغری اصفهان به معرفی آسیب دیدگی تاندون های لیگامانی بپردازیم.

رباط یا لیگامان چیست؟

رباط یا همان لیگامان، نواری محکم و همچنین انعطاف پذیر بوده و مانند یک طناب به دو سر استخوان های مفصلی می چسبد و از فاصله و دور شدن آن ها جلوگیری می کند. لیگامان ها از بافت همبندی به نام Connective tissue و سلول هایی به نام فیبروبلاست تشکیل شدند. این سلول ها پروتئین هایی را ترشح می کنند و سپس بین آنها توسط همان پروتئین ها پر می شود. اصلی ترین پروتئین تشکیل دهنده لیگامان یا رباط، کلاژن می باشد.

رشته های نازک و ظریفی توسط این پروتئین ها ساخته شده و مانند یک طناب در یک راستای معین و مشخص به دور هم میپیچند. و یک طناب یا دسته قوی و محکم تری را ایجاد می کنند. لیگامان یا رباط یکی از عوامل مهم در پایداری مفاصل می باشد. و علت اصلی مقاومت و استحکام لیگامان ها یا رباط ها همان رشته های پروتئینی کلاژنی می باشند که در یک راستا بهم پیچیده شده اند.

علل آسیب های لیگامان

حوادثی از جمله تصادفات، فعالیت های سنگین، ضربه و فشار بر نواحی مختلف بدن از جمله دست، پا، کمر و… شکستگی های نواحی مختلف بدن، بیماری های مزمن و ورزش های مختلف از جمله فوتبال، بسکتبال، دوچرخه سواری ، دو میدانی و … می توانند باعث آسیب های لیگامانی در نواحی مختلف بدن شود. همچنین طرز خوابیدن و نشستن، چرخش های ناگهانی، کارهای تکراری و مداوم نیز به شدت بر روی لیگامان های کمر، گردن، دست و… تاثیر گذارند و موجب آسیب های کمر و دیگر نواحی شوند.  این آسیب ها چندین درجه داشته و اکثرا با حرکات نرمشی و فیزیوتراپی درمان می شوند.

علائم آسیب های رباط یا لیگامان کدامند؟

این علائم با توجه به شدت آسیب و ناحیه آسیب تا حدودی متفاوت بوده اما در حالت کلی عوارض اصلی آن عبارتند از :

  • مانند گرفتگی گردن، کمر و…
  • خالی کردن مفصل زانو، آرنج و… می باشد.
  • حس گز گز و سوزن سوزن شدن و یا احساس ضعف
  • عدم حرکت مفصل و ناحیه آسیب دیده و یا حرکت آن به همراه درد
  • درد گاهی خفیف و کوتاه بوده و گاهی شدید و مداوم می باشد.
  • در نواحی آسیب دیده ایجاد شده و بیشتر در اثر در رفتگی و پارگی و ضرب دیدگی کبودی ایجاد می شود.
  • در اثر کشیدگی، رگ به رگ شدن، پارگی ها و… در ناحیه مختلف از جمله دست، پا و… تورم و التهاب به وجود می آید که اکثرا با درد همراه هستند.

ماساژ درمانی برای بهبود ناراحتی های حاد و مزمن | بهترین کلینیک لاغری اصفهان

معرفی روش های درمان آسیب های لیگامان

درمان آسیب های رباطی در نواحی مختلف تاحدودی یکسان بوده و با توجه به شدت آسیب انجام می گیرد. این درمان ها عبارتند از:

1.درمان کشیدگی و در رفتگی رباط ها

درمان های اولیه این نوع آسیب ها شامل استراحت، استفاده از کمپرس های سرد برای کاهش تورم و درد بوده و در مرحله بعد شروع و انجام برخی نرمش های کششی نیز می تواند به بهبود سریع تر بیمار کمک کند.

2.درمان پارگی کامل و شدید لیگامان

در این مرحله بهترین درمان جراحی ناحیه دارای آسیب دیدگی و ترمیم آسیب رباط و لیگامان است. البته جراحی زمانی انجام می شود که متخصص ارتوپدی تشخیص دهد با روش های درمانی دیگر وضعیت عملکردی عضو دارای آسیب دیدگی بهبود نخواهد یافت. بعد از جراحی نیز موارد مراقبتی لازم از جمله بالا نگه داشتن عضو با آسیب دیدگی بالاتر از سطح قلب در جهت کاهش تورم آن، استراحت لازم، عدم فعالیت سنگین، استفاده از عصا، آتل و گچ، استفاده از کمپرس های گرم و سرد، فشار نیاوردن به ناحیه جراحی شده باید حتما رعایت شوند. و همچنین انجام تمرینات نرمشی و فیزیوتراپی تحت نظر فیزیوتراپیست، انجام روش های درمانی فیزیوتراپی و الکتروتراپی در کلینیک تخصصی  نیز به شدت به درمان و تسریع فرایند بهبود، کاهش درد و التهاب بیمار کمک خواهد کرد.

3.درمان پارگی ناقص رباط یا لیگامان ها

علاوه بر استفاده از کمپرس های سرد و گرم، استراحت، بالا نگه داشتن ناحیه و عضو آسیب دیده(بالاتر از سطح قلب)، استفاده از بانداژ، آتل و…در صورت لزوم استفاده از عصا از جمله درمان اولیه این نوع آسیب ها می باشند. در مرحله بعد فیزیوتراپیست به درمان از طریق ورزش و نرمش های کششی و تقویتی مناسب، فیزیوتراپی و الکتروتراپی ناحیه آسیب دیده، و تزریق مسکن، مصرف دارو های ضد التهاب و ضد درد می پردازد. گاهی درشرایط خاص با تشخیص پزشک امکان انجام جراحی نیز وجود خواهد داشت. و این بستگی به شرایط بیمار و وضعیت آسیب ناحیه و آن عضو  دارد.

صفحه اینستاگرام مرکز راشا بهترین پیکر تراشی اصفهان

4.فیزیوتراپی آسیب های لیگامان

علاوه بر تمرینات نرمشی و ورزشی مخصوص و مناسب (کششی و تقویتی) در نواحی مختلف آسیب دیدگی بدن، انجام روش های فیزیوتراپی و الکتروتراپی نیز به تسریع در فرایند بهبود،کاهش درد و تورم عضو کمک می کند. این روش درمانی می تواند در خانه و یا مراکز درمانی انجام شود. برای انجام این روش باید به فیزیوتراپیست مجرب و ماهر مراجعه کرده و تحت نظر او و با برنامه ای که طبق شرایط آسیب و جسمانی شما ارائه می دهد به درمان ناحیه و عضو آسیب دیده بدن خود بپردازید.

تفاوت تاندون و لیگامان

تاندون نوعی بافت همبند است که باعث اتصال ماهیچه به استخوان می شوند. در صورتی که لیگامان یا رباط، بافت همبندی است که موجب اتصال استخوان به استخوان می شود.
در حالت کلی ساختار و آناتومی سه بعدي در بافت های تاندون و لیگامان شبیه به هم بوده و تنها تفاوت آن تراکم آن ها می باشد. بافت لیگامان متراکم تر از بافت تاندون ها می باشد. و الیاف کلاژنی آن نیز در هم پیچیدند.
مهمترين وظيفه ليگامان ها یا رباط ها، ثابت نگه داشتن مفاصل و محدود کردن حرکات مفاصل می باشد. همچنین لیگامان ها از در رفتگی مفاصل نیز جلوگیری می کنند. در صورتی که تاندون ها موجب حرکت کردن مفاصل می شود.
باید گفت در حالت کلي، ليگامان ها (رباط ها) و یا همان طناب های محکم و انعطاف پذیر نسبت به تاندون ها فعال تر بوده و بعضی از ویژگی های مکانیکی خود را با تاندون ها به اشتراک می گذارند.

کلینیک ورزشی، پزشکی راشا در دکتر آفبهترین کولتک اصفهان در کلینیک 24

نظر خود را بنویسید

سوالی دارید؟ ما در خدمت هستیم