بررسی تغذیه و رژیم درمانی برای بیماری قلبی
بیماری کرونر قلبی به صورت مشکلاتی از قبیل دردهای آنژینی و انفارکتوس (حمله قلبی) بروز میکند. آنچه که سبب بروز بیماری قلبی میشود، تشکیل تدریجی رسوبهای چربی یا پلاکها در لایه داخلی دیواره سرخرگها میباشد. این رسوبها سبب محدودکردن عبور خون میشوند که این پدیده را تصلب شرایین یا سخت شدن رگها (آترواسکلروز) مینامند. قصد داریم تا در این مطلب از سایت کلینیک راشا، بهترین کلینیک لاغری اصفهان به بررسی تغذیه و رژیم درمانی برای بیماری قلبی بپردازیم.
در این بیماری هیچ علامت واضحی وجود ندارد. اما این تا هنگامی است که آسیب به سرخرگها آنقدر جدی شود که جریان خون به قلب محدود شده و سبب بروز درد شود. مسدود شدن کامل یک سرخرگ خونرسان به قلب، منجر به حمله قلبی ناگهانی و کشنده میشود. روشهای متداول جهت پیشگیری از تصلب شرایین شامل کاهش فشارخون، دریافت رژیم غذایی کمچربی، کاهش وزن اضافی و ترک سیگار میباشد. به برخی افراد نیز جهت کاهش کلسترول خون، دارو داده میشود.
تحقیقات نشان میدهند که ارتباط مستقیمی میان رژیم غذایی و بیماری قلبی وجود دارد. و با دریافت یک رژیم غذایی سالم میتوان سلامتی قلب و دستگاه گردش خون را حفظ کرد.
رژیم غذایی در بیماران قلبی
اصول کلی رژیم غذایی در بیماران قلبی از همان اصول تغذیه سالم در جمعیت عمومی پیروی می کند. رعایت رژیم غذایی می تواند علاوه در پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی ، نقش موثر و مفیدی در درمان بیماری قلب نیز داشته باشد.
اصول رژیم غذایی در بیماران با انسداد عروق کرونری یا سابقه سکته قلبی عبارت است از:
پرهیز کامل از روغن های اشباع ( مانند روغن نباتی جامد و دنبه حیوانی ) و غذاهای پر کلسترول مانند کله پاچه ، مغز ، جگر ، دل و گلوه ، زرده تخم مرغ و…
محدود کردن نمک (سدیم) رژیم غذائى: (حذف غذاهاى پرنمک، مانند چیپس سیبزمینی، سوپ یا غذاهای کنسروشده، گوشت یا ماهی نمک سود، حذف نمک در سر سفره به غذا)
اصول رژیم غذایی بیماران نارسایی قلبی:
علاوه بر موارد فوق شامل محدودیت مایعات رژیم غذایی نیز می باشد. از مصرف مایعات زیاد بویژه پشت سر هم (مثلا صرف چند لیوان چای، آب و… پشت سر هم ) بپرهیزید. همچنین در مواردCHF پیشرفته رژیم سختیگرانهترى در مورد حذف کامل نمک از غذا (کمتر از ۲ گرم نمک در روز) نیاز است.
اصول تغذیه صحیح در بیماران دچار آریتمی:
علاوه بر رعایت الگوی سالم تغذیه ، حذف مواد محرک مانند چای پررنگ یا کهنه دم ( بعد از ۱۰-۱۵ دقیقه دم کردن چای ، در صورت عدم جدا کردن تفاله چای از قوری، چای کهنه دم تلقی می شود.) ، قهوه و نسکافه، شکلات ، ادویجات تند و فلفل و … لازم است.
اگر میخواهید به یک هدف خاص برای مثال کاهش فشارخون یا کاهش سطح کلسترول خون یا کنترل دیابت و کاهش وزن برسید جهت نیل به این هدف و در طراحی یک برنامه مطلوب غذایی، با پزشک متخصص در کلینیک راشا مشورت نمایید.
کاهش مصرف چربی در رژیم غذایی بیماری قلبی عروقی
امکان کاهش سطح چربی های خون بین ۵ تا ۱۰ درصد صرفا با داشتن یک رژیم غذایی مناسب وجود خواهد داشت. به طور متوسط با کاهش هر ۱ درصد از سطح چربی خون به میزان ۲ درصد احتمال خطر بیماری های قلبی عروقی کاهش پیدا میکند. بنابر این داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای بیماری قلبی عروقی با میزان چربی مناسب میتواند تا حد زیادی از بروز بیماری های قلبی عروقی جلوگیری نماید.
تغذیه مناسب برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی
رژیم غذایی برای بیماری قلبی عروقی باید متعادل باشد. و از تنوع کافی در هر وعده برخوردار باشد. تعادل یعنی دریافت مواد غذایی و انرژی از طریق رژیم غذایی متناسب با میزان فعالیت و نیاز روزانه فرد باشد. تنوع در رژیم غذایی بیماری قلبی به معنی استفاده از همه گروه های غذایی به میزان مناسب در تغذیه بیماری های قلبی میباشد.
انرژی رژیم غذایی بیماران قلبی عروقی متناسب با ویژگی های فردی وی اعم از سن، جنس، وزن، وضعیت بیماری و … تنظیم میشود و برای هر فرد متفاوت است و نمیتوان یک کالری مشخص برای رژیم غذایی بیمار قلبی تعیین میشود. تنوع رژیم غذایی بیمار قلبی شامل استفاده از گروه های غذایی مختلف شامل لبنیات، غلات، سبزیجات، میوه و پروتئین در وعده های غذایی مختلف است. هر وعده غذایی باید حداقل شامل سه گروه از مواد غذایی گفته شده باشد. و یک گروه از سبزیجات به همراه وعده های غذایی حتما مصرف شود.
صفحه اینستاگرام مرکز راشا بهترین کلینیک لاغری اصفهان
غذاهای مفید برای قلب
کلم برگ، کلم قرمز، گل کلم، کلم بروکسل، بروکلی، شلغم، چغندر، اسفناج، مارچوبه، لوبیا سبز، نخود سبز، لوبیا قرمز، لوبیا چشم بلبلی، نخود خشک و عصاره مخمر دارای ویتامینهای گروه ب خصوصا اسیدفولیک هستند. تحقیقات متعددی نشان دادهاند که اسید فولیکی که بطور طبیعی در مواد غذایی یافت میشود. میتواند سبب کاهش مادهای در خون به نام هموسیستئین شود و به این ترتیب از ابتلا به تصلب شرایین پیشگیری کند. دانشمندان بر این باور هستند که این ماده مستقیما به دیواره رگها آسیب میرساند و سبب تشکیل رسوبهای چربی میشود. تخمین زده شده است که افزایش دریافت روزانه اسید فولیک به میزان ۱۰۰ میکروگرم، سبب کاهش مرگ مرتبط با بیماری های قلبی به میزان ۷ درصد در مردان و ۵ درصد در زنان میشود.
در جوامعی که مصرف کننده مقادیر فراوانی از ماهیهای روغنی هستند. مشاهده شده است که شیوع بیماریهای کرونر قلبی کمتر از جوامعی است که مقدار خیلی کمی ماهی مصرف میکنند. ماهیهای روغنی از قبیل ماهی آزاد و سایر ماهیها از قبیل قباد، حلوا، شیر، کیلکا، و اوزونبرون دارای اسیدهای چرب مفید میباشند. دانشمندان معتقد هستند که این مواد باعث کاهش خطر انعقاد خون و همچنین ممانعت از افزایش چربیهای مضر خون میشوند.
مصرف ماهی حداقل ۳ بار در هفته، برای افرادی که دارای سابقه بیماری قلبی و همچنین افرادی که مایل به پیشگیری از ابتلا به این بیماری هستند توصیه میشود.
کلینیک ورزشی، پزشکی راشا در دکتر آف – بهترین کولتک اصفهان در کلینیک 24