رژیم کتوژنیک چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟
رژیم کتوژنیک به انگلیسی keto diet، یکی از معروفترین رژیمهای غذایی در دنیا و از انواع رژیم کم کربوهیدرات است. در حالت طبیعی سوخت تأمینکنندهی انرژی بدن از کربوهیدراتها (فرآوردههای قندی) بهدستمیآید. اما در این رژیم بر اساس هرم غذایی رژیم کتوژنیک سوخت بدن از ذخایر چربی و در صورت لزوم از پروتئین تأمین میشود.
این کاهش مصرف کربوهیدرات (۲۰ تا ۵۰ گرم کربوهیدرات در روز) بدن شما را در یک حالت متابولیک به نام کتوز قرار میدهد. وقتی این اتفاقمیافتد، بدن شما برای تأمین انرژی به سراغ چربیها و سپس پروتئینها میرود. کبد وظیفهی تبدیل ذخایر چربی به اجسام کتونی را بر عهده دارد و سوخت جایگزین را میسازد که میتواند انرژی مغز را تأمین کند.
در واقع استفاده از بافت چربی به عنوان سوخت، موجب کاهش وزن میشود. تحقیقات مختلفی نشانمیدهند که رژیم کتوژنیک چند برابر رژیمهای محدودکنندهی چربی موجب کاهش وزن میشوند. در رژیم کتو اساس رژیم بر کاهش مصرف کربوهیدراتها (فرآوردههای قندی، نشاسته، برنج، نان و غیره) و افزایش مصرف پروتئین و چربی است.
همراه ما باشید با مطالب پیشنهادی کلینیک پزشکی ورزشی راشا اصفهان :
- بهترین رژیم های لاغری و کاهش وزن
- بهترین کلینیک زیبایی اصفهان
- صفحه رسمی کلینیک راشا
- بهترین کلینیک لاغری اصفهان
- بهترین کولتک اصفهان
چه کسانی باید این رژیم را بگیرند؟
رژیم کتوژنیک یا رژیم کیتوژنیک یکی از انواع رژیمهایی است که برای بسیاری از افرادی که میخواهند به طور اصولی وزن کم کنند مناسب است. برای اینکه بدانید این رژیم برای شما هم مناسب است یا نه، بهتر است که اثراتی که این رژیم بر روی برخی از بیماریها میگذارد را بررسی کنید و از عوارضی که ممکن است برای شما ایجاد کند، باخبر شوید. با ما همراه باشید.
رژیم کتو برای چه کسانی مناسب است؟
هدف اصلی گرفتن رژیم کتوژنیک برای اکثر افراد، کاهش وزن و لاغری است، اما همه با این هدف به سراغ رژیم کتو نمیروند. رژیم کتو در اصل در سال ۱۹۲۰ برای مدیریت بیماری صرع و کنترل تشنجها ساختهشد. همانطور که گفتیم در رژیم کتو مصرف کربوهیدرات بسیار پایین است، پس بدیهی است که میتواند برای افراد مبتلا به دیابت مناسب باشد. البته اگر دیابت نوع ۱ دارید، باید بدانید که سطح بالای کتون میتواند برای شما مضر باشد، پس در این مورد حتما باید با پزشک خود مشورت کنید.
رژیم کتو میتواند برای آکنه هم مفید باشد. این رژیم برای بیماریهای قلبی و عروقی هم خوب است، چون کلسترول خوب را افزایش و سطح کلسترول بد را کاهش میدهد. این موضوع به کاهش سطح انسولین مربوط است. کتوژنیک احتمال ابتلا به فشارخون، گرفتگی عروق، نارسایی قلبی و دیگر بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
علاوهبر این این رژیم از بدن در برابر سرطان محافظت میکند، به بدن در مبارزه با سایر اختلالات سیستم عصبی مانند آلزایمز؛ بیماری پارکینسون و اختلالات خواب کمک میکند. کاهش انوسلین همچنین برای بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلیکیستیک هم میتواند مفید باشد.
رژیم کتوژنیک ممکن است برای ورزشکاران استقامتی مانند دوندگان و دوچرخهسواران هم مفید باشد. این رژیم با گذشت زمان، به بهبود نسبت ماهیچه به چربی بدن کمک میکند و میزان اکسیژنی را که بدن شما میتواند در هنگام کار سخت از آن استفاده کند، افزایش میدهد.
چه کسانی نباید رژیم کتوژنیک را بگیرند؟
متاسفانه افرادی که بیماریهای زمینهای دارند و شرایط سلامت آنها چندان مناسب نیست، نه تنها نمیتوانند رژیم کتوژنیک را بگیرند، بلکه برای گرفتن هر گونه رژیم شرایط خوبی ندارند. برای اینکه این افراد سلامت خود را حفظ کنند و به شرایط بدتری دچار نشوند، نباید از رژیمهایی که سلامت آنها را تهدید میکند، استفاده کنند.
افرادی که نقص سیستم ایمنی دارند، باید رژیم متناسب خود را داشتهباشند. برای این افراد حتما به خاطر داشتهباشید که پرهیز از موارد غذایی مضر کافی است و نیازی به رعایت یک رژیم کاهش وزن نیست. در مواقعی حتی کربوهیدرات برای برخی از افراد ضروری است و حتی نیاز به مصرف چربی هم وجود دارد. بنابراین نمیتوان یک نسخهی واحد مانند رژیمهای لاغری برای این افراد بست! این رژیم برای افرادی که تیپ بدنی اکتومورف دارند مناسب نیست.
فواید رژیم کتوژنیک چیست؟
رژیم کتو ریسک فاکتورهای بیماریهای قلبی مثل کلسترول خوب بدن، فشارخون و قندخون را بهبود میبخشد.
رژیم کتوژنیک و کم کاری تیروئید
برخی مطالعات نشان دادهاند که رژیم کم کربوهیدرات ممکن است بر عملکرد تیروئید تأثیر منفی بگذارد. اگر کمکاری تیروئید دارید، قبل از شروع رژیم کتوژنیک با یک متخصص مشورت کنید.
مضرات و عوارض جانبی رژیم کتوژنیک چیست؟
این رژیم غذایی، یک رژیم محدود یا تکبعدی نیست و شما در آن میتوانید انواع غذاها را بخورید، ازاینرو عوارض رژیم کتوژنیک کم است. این رژیم برای اکثر افراد سالم بیخطر است، اما به هر حال شما بدن را وارد یک حالت جدید کردهاید و ممکن است بدن برای سازگار شدن با آن به چالش بیفتد. به این حالت آنفولانزای کتو میگویند که ممکن است شامل علائم زیر باشد :
- سردرد
- ریزش مو در رژیم کتوژنیک
- ضعف
- تحریکپذیری.
در این مدت همچنین ممکن است یبوست، قند خون پایین خفیف یا سوءهاضمه داشتهباشید. هنگامیکه بدن شما به سراغ ذخایر چربی میرود، ممکن است کمی به کلیهها فشار بیاید. رژیمهای کمکربوهیدرات مانند کتو میتوانند منجر به ایجاد سنگ کلیه یا سطوح بالای اسید در بدن شوند (اسیدوز).
بهتر است هیچ رژیمی را خودسرانه شروع نکنید. بدن شما برای سازگارشدن با رژیم و یا بعد از رژیم دچار تغییرات زیادی میشود. برای اینکه بتوانید روی این تغییرات نظارت داشتهباشید و اثرات جانبی منفی آن را به حداقل برسانید، حتما باید تحت نظر متخصص تغذیه کلینیک لاغری راشا اصفهان باشید.
لینک های کاربردی :