ورزش های مناسب برای حافظه و افزایش یادگیری
در حال حاضر، تحقیقات نشان میدهد، هر نوع حرکتی، از پیادهروی و رقص گرفته تا تایچی و یوگا، برای تقویت حافظه و افزایش یادگیری مؤثر عمل میکند. به این معنا که انواع ورزش برای حافظه و عملکرد مغز مفید است؛ اما این امکان وجود دارد که همه ورزشها تاثیر مشابهی بر مغز نداشته باشند. برخی مطالعات نشان میدهد که انواع خاصی از فعالیتهای ورزشی مزایای منحصر به فردی را بر سلامت مغز دارند. در ادامه این مطلب از سایت کلینیک راشا، بهترین کلینیک لاغری اصفهان ورزش های مناسب برای حافظه و افزایش یادگیری را معرفی میکنیم و دربارهشان توضیح میدهیم.
ورزشهای کششی مناسب برای افزایش عملکرد مغز
خوشبختانه وقتی از ورزش برای حافظه حرف میزنیم، منظور فقط دویدن و تمرینات سخت یا کار با دمبل و وزنه نیست. بلکه ورزشهای کششی ملایم مثل یوگا و تای چی را هم شامل میشود.
یوگا و تاثیر آن بر حافظه
یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ درباره تاثیر ورزش برای حافظه منتشر شد. نشان داد که افراد ۵۵ ساله یا بالاتر که در یک برنامه ۱۲ هفتهای یوگا شرکت کرده بودند، پیشرفتهای قابل توجهی در عملکرد مغز داشتند. این برنامه تمرینی باعث شد آنها هم در حافظه کلامی (توانایی به خاطر سپردن فهرست کلمات) و هم در حافظه دیداری-فضایی (توانایی یافتن و به خاطر سپردن مکانها) پیشرفتهای قابل توجهی نشان دهند.
به گفته کارشناسان این نوع تغییرات زمانی اتفاق میفتد که ما حرکات ناآشنا و جدید را تمرین میکنیم. زیرا وقتی مهارتهای جدید یاد میگیریم، در واقع مسیرهای عصبی جدیدی در مغز خود ایجاد میکنیم.
تای چی و تاثیر آن بر عملکرد مغز
پژوهشگران برای اینکه از اثر ورزشهای کششی بر عملکرد مغز مطمئن شوند بازهم تحقیقات دیگری انجام دادند. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۸ که در مجله Frontiers in Aging Neuroscience منتشر شد، افراد مسنی که به مدت ۱۲ هفته تای چی تمرین کردند، نسبت به افرادی که آن را تمرین نمی کردند، توانایی بیشتری در انجام چند کار داشتند.
همچنین فعالیت بیشتری در قشر جلوی مغز داشتند. (بخشی از مغز که در آن تفکر سطح بالاتر رخ میدهد). تحقیقات همچنین نشان میدهد که تای چی میتواند به بهبود استدلال، برنامهریزی، حل مسئله و حافظه در میان سالمندان کمک کند. بزرگسالان مبتلا به اختلال شناختی خفیف به دلیل زوال عقل نیز شاهد افزایش توانایی شناختی بودند.
تای چی یک ورزش عالی است زیرا تمرکز ذهنی را با حرکات بدنی ترکیب میکند. به عبارت دیگر، در حالی که بدن فعال است، مغز باید به اتفاقات بعدی فکر کند. به طور کلی از ورزش برای حافظه و تقویت آن نباید غافل شد.
ورزشهای هوازی مناسب برای کاهش استرس
بعد از اینکه از تاثیر ورزش برای حافظه گفتیم، نوبت به تاثیر ورزش بر استرس میرسد. ثابت شده است که تمرینات هوازی تاثیر مثبتی بر کاهش سطح استرس و اضطراب دارد. اکنون نحوه تاثیر این ورزش را بر اضطراب توضیح خواهیم داد.
ترشح اندورفین احساسات مثبت را تحریک می کند
وقتی ورزش هوازی انجام میدهید، بدنتان اندورفین ترشح میکند (که همان هورمون شادی و سرخوشی است.) و به عنوان یک مسکن و بهبود دهنده خلق و خو در بدن عمل میکند.
این اندورفینها با گیرندههایی در مغز که درک شما از درد را کاهش میدهند و احساسات مثبت را در بدن تحریک میکنند. در تعامل هستند که منجر به کاهش سطح استرس و اضطراب میشود.
دور شدن افکار منفی و ایجاد حس مثبت
ورزش هوازی میتواند به شکستن چرخه افکار منفی که اغلب همراه با استرس و اضطراب هستند، کمک کند. غیر از این موارد، ورزش هوازی باعث افزایش عزت نفس، افزایش احساس شایستگی و بهبود عملکرد شناختی میشود که همه اینها به کاهش اضطراب و استرس کمک خواهد کرد.
توضیح تخصصی: ورزش هوازی منظم میتواند باعثِ کاهش سطح کورتیزول، (هورمون مرتبط با استرس) و افزایش تولید انتقال دهندههای عصبی تقویت کننده خلق و خو (مانند اندورفین، سروتونین و دوپامین) شود. ورزش هوازی منظم جریان خون را به مغز شما افزایش میدهد و همچنین اندازه هیپوکامپ را افزایش میدهد، (بخشی از مغز شما که در حافظه کلامی و یادگیری نقش دارد).
صفحه اینستاگرام مرکز راشا بهترین کلینیک لاغری اصفهان
تمرین با وزنه و تاثیر آن بر خواب بهتر
تمرین با وزنه میتواند به کیفیت خواب کمک فراوانی کند. هنگامی که تمرینات قدرتی انجام میدهید، بدن شما یک فشار فیزیکی را تجربه میکند که باعث واکنشهای دیگر مانند افزایش قدرت و رشد عضلانی میشود. این پاسخها نیاز به استراحت دارند که معمولاً از طریق خواب کافی برطرف میشود.
تحقیقات نشان داده است که تمرین با وزنه میتواند با کاهش علائم بیخوابی، افزایش زمان کل خواب و ارتقای مراحل عمیقتر خواب، تأثیر مثبتی بر کیفیت خواب داشته باشد. اعتقاد بر این است که این اثر به دلیل ترشح اندورفین در حین ورزش به وجود میآید و میتواند احساس استرس و اضطراب را که اغلب با خواب تداخل دارد، کاهش دهد. پس به طور کلی، تمرین با وزنه میتواند یک راهِ موثر برای بهبود آمادگی جسمانی و کیفیت خواب باشد و در نتیحه انتخاب خوبی به عنوان ورزش برای حافظه و تقویت آن به حساب بیاید.
توضیح تخصصی: یک مطالعه در سال ۲۰۲۰ نشان داد که شش ماه تمرین قدرتی میتواند به جلوگیری از کوچک شدن هیپوکامپ کمک کند. وقتی وزنهها را بلند میکنیم، واقعاً روی فرم و انجام حرکات خاص متمرکز میشویم که به نوبهی خود مدارهای عصبی مغز ما را تمرین میدهد.