چه کسانی در معرض چاقی مفرط قرار دارند؟
چاقی مفرط | ترکیبی از عوامل ژنتیکی، محیطی و روانی میتواند خطر ابتلا به چاقی مفرط را افزایش دهد. در ادامه به برخی عواملی که باعث بروز چاقی مفرط می شوند ذکر می کنیم :
- عوامل ژنتیک : برخی از افراد دارای عوامل ژنتیکی هستند که کاهش وزن را برای آنان با سختی همراه میکند.
- عوامل محیطی و جامعه : محیط شما در خانه، مدرسه و جامعه، میتواند بر چگونگی تغذیه و فعالیت شما تأثیر بگذارد. شاید شما یاد نگرفتهباشید که غذاهای سالم غذا بخورید یا فکر نکنید که میتوانید از غذاهای سالمتر استفاده کنید.
- عوامل روانشناختی و سایر عوامل : گاهی اوقات افسردگی منجر به افزایش وزن میشود، زیرا افراد به دنبال ناراحتی عاطفی تمایل به غذا خوردن دارند. همچنین برخی از داروهای ضدافسردگی نیز خطر افزایش وزن را بالا میبرند.
- ترک سیگار : با اینکه ترک سیگار فکر خوبی است، اما ترک سیگار نیز میتواند منجر به افزایش وزن شود. به همین دلیل، هنگام ترک نیز باید بر رژیم غذایی مناسب و ورزش تمرکز کنید.
- برخی داروها : داروهایی نظیر استروئیدها و قرصهای ضدبارداری همچنین میتواند باعث افزایش وزن شما شود.
- گاهی اوقات افسردگی منجر به افزایش وزن میشود، زیرا افراد به دنبال ناراحتی عاطفی تمایل به غذا خوردن دارند. همچنین برخی از داروهای ضدافسردگی نیز خطر افزایش وزن را بالا میبرند.
همراه ما باشید با مطالب پیشنهادی کلینیک پزشکی ورزشی راشا اصفهان :
- فواید درمان بوتاکس میگرن
- بهترین کلینیک زیبایی اصفهان
- کلیپ آپارات چقدر سایز کم کردی ؟
- صفحه رسمی کلینیک راشا
- بهترین کلینیک لاغری اصفهان
- کلیپ آپارات نکات مهم در پلانک زدن
- بهترین کولتک اصفهان
- کلیپ آپارات رژیم غذایی فستینگ
چاقی مفرط چگونه تشخیص داده می شود؟
چاقی مفرط با داشتن BMI>۳۰ تعریف میشود. شاخص توده بدن محاسبهی وزن فرد نسبت به قد آن است. اندازهگیریهای دقیقتر دیگر چربی بدن و توزیع چربی بدن شامل ضخامت چین پوستی، مقایسه دور کمر به ران و تستهای غربالگری از قبیل سونوگرافی، سیتیاسکن (CT scan) و امآرآی (MRI) است.
پزشک شما همچنین میتواند آزمایشهای خاصی برای تشخیص چاقی مفرط و همچنین خطرات مربوط به چاقی مفرط انجام دهد. این آزمایشها ممکن است شامل آزمایش خون برای بررسی سطح کلسترول و گلوکز، آزمایشهای عملکرد کبدی، دیابت، آزمایشات تیروئید و تستهای قلبی مانند نوار قلب (الکتروکاردیوگرام) باشد. اندازهگیری چربی دور کمر شما همچنین پیشبینی خوبی از خطر بیماریهای مرتبط با چاقی مفرط است.
عوارض چاقی مفرط و BMI بالا چیست؟
نسبت بالای چربی بدن به عضله باعث ایجاد فشار روی استخوانها و همچنین اندامهای داخلی شما میشود. همچنین باعث افزایش التهاب در بدن میشود که به نظر میرسد علت سرطان است. چاقی مفرط همچنین یکی از دلایل اصلی دیابت نوع ۲ است. چاقی مفرط میتواند منجر به برخی مشکلات و بیماریها در فرد شود که بعضی از آنها تهدیدکننده حیات هستند، مانند :
- دیابت نوع ۲
- بیماری قلبی
- فشار خون بالا
- برخی سرطانهای (پستان، روده بزرگ و اندومتر رحم)
- سکته مغزی
- بیماری کیسه صفرا
- بیماری کبد چرب
- کلسترول بالا
- آپنه خواب و سایر مشکلات تنفسی
- آرتروز
- ناباروری.
چگونه از چاقی مفرط می توان پیشگیری کرد؟
با انتخاب شیوه درست زندگی میتوان از افزایش وزن جلوگیری کرد. انجام فعالیتهایی مانند پیادهروی، شنا یا دوچرخهسواری هر روز ۲۰ تا ۳۰ دقیقه میتواند به تناسب اندام شما کمک کند. غذاهای مغذی مانند میوهها، سبزیجات، حبوبات و پروتئینهای بدون چربی را زیاد بخورید و سعی کنید غذاهایی با چربی و کالری بالا را کمتر مصرف کنید.
اگر دچار چاقی مفرط هستید و به دنبال راهی برای خلاصی از این وضعیت هستید، بهتر با در درجه اول با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
پرسشهای متداول
درمان چاقی مفرط امکان پذیر است؟
بله. چاقی مفرط را میتوان از چند روش درمان کرد. یکی از روشهایی که برای درمان چاقی مفرط مورد استفاده قرار میگیرد، دارو درمانی است. داروهای لاغری و کاهش اشتها. یکی دیگر از درمانهایی که برای چاقی مفرط مورد استفاده قرار میگیرد، رژیم درمانی است. گاهی نیز جراحیهایی برای تغییر سایز معده انجام میشوند که برای لاغری مورد استفاده قرار میگیرند.
آیا چاقی مفرط کودکان هم دیده می شود؟
بله. کودکان هم ممکن است به چاقی مفرط مبتلا شوند. در چنین مواردی برای درمان باید به دکتر کودکان مراجعه کنید. زیرا چاقی در کودکی میتواند مشکلات بسیاری را ایجاد کند.
لینک های کاربردی :