بررسی مزایا و خواص مصرف تخم کتان برای بدن
در این مطلب از سایت کلینیک پزشکی ورزشی راشا بهترین دکتر تغذیه اصفهان مزایا و خواص مصرف تخم کتان برای بدن را مورد بررسی قرار می دهیم.
آشنایی با تخم کتان
بذر، دانه یا تخم کتان از گیاه کتان (با نام علمی Linum usiatatissium) میآید. این ماده در رنگهای مختلفی در دسترس است که دو رنگ اصلی آن طلایی و قهوهای هستند. این دو نوع دانه کتان با اینکه خواص مشابهی دارند اما از نظر طعم کمی با هم متفاوتاند. بهطوریکه دانههای طلایی کمی شیرینتر هستند و دانه های کتان قهوه ای، طعم برشته دارند. در حقیقت تخم کتان با طعم ملایم، آجیلی و ترد خود، یک ماده همه کاره است که میتواند به عنوان چاشنی، طعم دهنده به غذا و نوشیدنی، یا مکمل استفاده شود. علاوه بر این، سرشار از مواد مغذی است و فواید متعددی برای سلامتی دارد.
ترکیبات و ارزش غذایی تخم کتان
فقط یک سروینگ (Serving) تخم کتان، مقدار مناسبی از پروتئین، فیبر، اسیدهای چرب امگا ۳، ویتامینها و مواد معدنی مهم را برای بدن فراهم میکند. یک قاشق غذاخوری (۷ گرم) تخم کتان آسیاب شده حاوی این ترکیبات است:
- کالری: ۳۷
- کربوهیدرات: ۲ گرم
- چربی: ۳ گرم
- فیبر: ۲ گرم
- پروتئین: ۱.۳ گرم
- تیامین: ۱۰% از ارزش روزانه (DV)
- مس: ۹% از ارزش روزانه (DV)
- منگنز: ۸% از ارزش روزانه (DV)
- منیزیم: ۷% از ارزش روزانه (DV)
- فسفر: ۴% از ارزش روزانه (DV)
- سلنیوم: ۳% از ارزش روزانه (DV)
- زینک: ۳% از ارزش روزانه (DV)
- ویتامین B۶: حدود ۲% از ارزش روزانه (DV)
- آهن: ۲% از ارزش روزانه (DV)
- فولات: ۲% از ارزش روزانه (DV)
تخم کتان حاوی مقادیر مناسبی از تیامین است. تیامین نوعی ویتامین B است که نقش کلیدی در متابولیسم انرژی و همچنین عملکرد سلولها ایفا میکند. تخم کتان همچنین یک منبع مناسب از مس نیز در نظر گرفته میشود که وجود این ماده برای رشد مغز، سلامت سیستم ایمنی و متابولیسم آهن ضروری است.
خواص مصرف تخم کتان
تخم کتان کاربرد زیادی در درمان بسیاری از عارضهها دارد و یک درمان کمهزینه و بیخطر تلقی میشود. تخم کتان، منبع غنی از اسیدهای چرب امگا-۳، فیبر و آنتیاکسیدانها است که به بهبود سلامت عمومی کمک میکند. این دانهها به ویژه برای تقویت سیستم گوارشی مفید هستند، زیرا محتوای فیبر بالا به کاهش یبوست و بهبود عملکرد روده میانجامد. تحقیقات نشان دادهاند که مصرف منظم تخم کتان در رژیم غذایی برای یبوست شدید میتواند به کنترل قند خون و بهبود سطح کلسترول نیز کمک کند. از دیگر مواردی که میتوان برای خواص تخم کتان ذکر کرد شامل موارد زیر است:
سلامت قلب و عروق
تخم کتان یک منبع عالی از آلفا لینولنیک اسید (ALA) است، نوعی اسید چرب امگا ۳ که در حفظ سلامت قلب نقش مهمی دارد و اغلب در مواد غذایی گیاهی یافت میشود. ALA یکی از دو اسید چرب ضروری است که باید حتما در رژیم غذاییتان گنجانده شود زیرا بدن آن را تولید نمیکند. ALA موجود در تخم کتان میتواند به کاهش التهاب و جلوگیری از رسوب کلسترول در رگهای خونی قلب کمک کند. دریافت منظم ALA با کاهش خطر بروز بیماری ایسکمی قلبی، سکته مغزی و مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی در ارتباط است. از این گذشته، تخم کتان متابولیسم لیپید را بهبود میدهد و به خاطر وجود فواید ضدالتهابی، به کاهش فشار خون سیستولیک و دیاستولیک کمک میکند.
تخم کتان برای روده تحریک پذیر
تخم کتان علاوه بر پشتیبانی از میکروبیوم سالم روده، به بهبود مشکلات گوارشی مانند یبوست و اسهال و همچنین بهبود علائم IBS (سندرم روده تحریکپذیر) در برخی از افراد کمک میکند. برای بهبود حرکات روده و کاهش التهابات سعی کنید روزانه پودر کتان را در برنامه غذایی خود بگنجانید. با افزایش مصرف فیبر از طریق تخم کتان، میتوان به هضم بهتر غذا و کاهش مشکلات گوارشی کمک کرد.
تخم کتان برای لاغری و کنترل قند خون
افرادی که قصد کاهش وزن دارند، میتوانند تخم کتان را در رژیم غذاییشان بگنجانند. تخم کتان حاوی فیبر محلول است که در صورت مخلوط شدن با آب، حالت چسبندگی زیادی پیدا میکند. این فیبر در سرکوب کردن گرسنگی و میل به غذا، نقش موثری ایفا میکند و در نتیجه پس از مدتی سبب کاهش وزن میشود. طبق نتایج یک مطالعه، افرادی که تخم کتان مصرف کردند در مقایسه با گروه کنترل، حدود ۲.۲ پوند (۱ کیلوگرم) وزن از دست دادند. البته این کاهش وزن در مطالعاتی که بیشتر از ۱۲ هفته طول کشیدند و در افرادی که بیش از ۳۰ گرم تخم کتان در روز مصرف کردند، بیشتر بود.
تخم کتان همچنین میتواند سطح قند خون را تثبیت و کنترل کند. بر اساس نتایج ۲۵ مطالعه، تخم کتان قند خون را کاهش میدهد و از مقاومت به انسولین جلوگیری میکند. مقاومت به انسولین وضعیتی است که طی آن، توانایی بدن برای تنظیم سطح قند خون دچار اختلال میشود. این اثر کاهش دهنده قند خون به خاطر وجود فیبر محلول در تخم کتان است، زیرا این فیبر باعث آهسته شدن جذب قند در خون میشود. به همین خاطر است که مصرف تخم کتان به بیماران دچار دیابت نوع ۲ نیز توصیه میشود.
تخم کتان برای پوست
تخم کتان اثرات مفید بیشماری برای سلامت پوست دارد. این گیاه به روشن کردن پوست و افزایش آبرسانی کمک میکند و دارای اثرات ضد پیری و جوانکننده نیز هست. از آنجایی که تخم کتان سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳، آنتیاکسیدانها و فیبر است، مصرف آن باعث کاهش التهاب، رفع زبری پوست و بهبود ظاهر پوست میشود.
تخم کتان برای جوش صورت
تخم کتان یکی از شناختهشدهترین گیاهان شفابخش برای آکنه است. خاصیت درمانی این دانه، به خاطر وجود مقادیر زیاد اسیدهای چرب ضروری (EFA) است. EFAها با کنترل تولید آندروژن، نقش مهمی در پیشگیری از جوش صورت ایفا میکنند. در حقیقت آندروژنها نوعی از هورمونها هستند که بر تولید سبوم تاثیر میگذارند و در دوران نوجوانی فعالتر هستند. به همین خاطر است که بیشتر نوجوانان از آکنه رنج میبرند. پس اگر شما هم دچار آکنه هستید کافی است تخم کتان را به برنامه غذاییتان اضافه کنید تا پس از مدتی شاهد اثرات چشمگیر آن باشید.
تخم کتان برای مو
استفاده از تخم کتان به صورت موضعی یا خوراکی، به حفظ سلامت موها و افزایش درخشندگی آنها کمک میکند. در حقیقت تخم کتان با تغذیه فولیکولهای مو، باعث رشد سریع و طولانیتر موها نیز میشود.
ویتامین E موجود در تخم کتان، مواد مغذی مورد نیاز برای پوست سر را فراهم میکند و آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد را کاهش میدهد. اگر شما هم از شکنندگی و خشکی بیش از حد مو رنج میبرید و موهایی سالم و زیبا میخواهید، حتما درمان با تخم کتان را امتحان کنید.
تخم کتان برای تنبلی تخمدان
اگر با مشکلات زنانهای همچون تنبلی تخمدان دستوپنجه نرم میکنید، یکی از آسانترین راهحلها برای درمان تنبلی تخمدان در خانه، تخم کتان است. این ماده با وجود مواد مغذی مناسب، تعادل هورمونی در بدن را حفظ میکند. علاوه بر این، لیگنانهای موجود در تخم کتان میتوانند به بهبود علائم زنانی که مبتلا به تنبلی تخمدان هستند کمک کنند.
پیشگیری از سرطان
تخم کتان قهوه ای سرشار از مادهای به نام لیگنان است. در حقیقت تخم کتان ۷۵ تا ۸۰۰ برابر بیشتر از سایر مواد غذایی گیاهی، لیگنان دارد. لیگنانها ترکیبات گیاهیای هستند که خواص زیادی در مبارزه با سرطان دارند. در برخی از مطالعات، نشان داده شد که مصرف تخم کتان باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه (خصوصا در زنان یائسه) میشود.
مطالعات حیوانی نیز نشان دادند که تخم کتان میتواند از بدن در مقابل سرطان روده بزرگ و سرطانهای پوست، خون و ریه محافظت میکند. با این حال هنوز برای تصمیمگیری قطعی زود است و به تحقیقات بیشتری در خصوص اثرات ضدسرطان این ماده گیاهی نیاز است.
صفحه اینستاگرام کلینیک راشا – بهترین دکتر تغذیه اصفهان
کلینیک راشا، بهترین دکتر تغذیه اصفهان در دکتر آف و کلینیک ۲۴
مرکز راشا، کلینیک لاغری اصفهان در دکتر آف و کلینیک ۲۴
کلینیک راشا بهترین فیلر و بوتاکس اصفهان در دکتر آف و کلینیک ۲۴
مطالب پیشنهادی برای مطالعه :
فرم های مختلف در بدن افراد چاق