بررسی رابطه اضافه وزن و دردهای مفصلی
اضافه وزن یکی از عوارضی است که میتواند کل ارگانهای بدن را با موجی از تخریب تدریجی مواجه کند. اما درد مفاصل و آرتروز چگونه فرد را تحتتأثیر قرار میدهد. درد مفاصل دردی نیست که یکباره فرد دچار آن شود بلکه بر اثر اضافهوزن و بهتدریج فرد به آن مبتلا میشود. بیماری متابولیکی نیز به دلیل استمرار خوردن مواد غذایی پرچرب و شیرین در دراز مدت باعث بروز بیماریهایی نظیر دیابت و عوارض قلبی و عروقی میشود. در مطلب امروز سایت کلینیک پزشکی، ورزشی راشا بهترین پیکر تراشی اصفهان رابطه اضافه وزن و دردهای مفصلی را مورد بررسی قرار می دهیم.
آسیب به مفاصل با اضافه وزن
یکی از ساده ترین مسائلی که باعث آسیب های مفصلی و درد می شود، اضافه وزن است. چیزی که احتمالاً همه ما کاملاً با آن آشنا هستیم و بارها در مورد آسیب های مختلف آن شنیده ایم. وقتی بدن وزنی بیشتر از آن چیزی که برایش طراحی شده است را قرار باشد تحمل کند. اولین مشکلی که پیدا می کند، آسیب مفاصل خواهد بود. هر چه وزن بیشتر باشد. مفاصل تحت فشار و استرس بیشتری قرار می گیرند. از آن جا که وزن بیشتر باعث فرسایش بیشتر و سریع تر بافت های مفصل می شود. اضافه وزن را می توان عاملی برای افزایش احتمال ابتلا به آرتروز دانست. در اضافه وزن معمولاً مفاصل لگن، زانو و پاها هستند که بیشترین فشار را تحمل می کنند و در نتیجه افراد چاق و دارای اضافه وزن در این مفاصل دچار درد می شوند.
اضافه وزن نهتنها عوارض قلبی و عروقی و متابولیکی بهدنبال دارد که موجب درد و سایش مفاصل میشود و در سنین بالاتر نیز احتمال اینکه افراد مسن به آرتروز ناشی از اضافه وزن مبتلا شوندوجود دارد. چاقی در کل باعث فشار شدید روی استخوانها و مفاصل میشود. افرادی که چاق هستند بهدلیل وزن بالایی که مفاضل زانو یا قوزکهای پای آنان تحمل میکنند. اغلب به زانو درد یا پیچش پا دچار میشوند، حتی پای یک فرد بسیار چاق امکان دارد 2 یا 3 بار طی یک سال پیچ بخورد که باعث ضعف تاندونهای پای وی میشود. این افراد در حالت عادی که از پله یا سربالایی بالا میروند نیز دچار درد مفاصل میشوند.
التهاب مفاصل با چاقی
بنابراین ما باید بپذیریم که چاقی یک بیماری است و بهطور خزندهای بر تمام ارگانهای حساس بدن مسلط میشود و آنها ازجمله مفاصل را ناتوان میکند چرا که چاقی از 2 بعد باعث افزایش التهاب مفاصل میشود. یکی بهدلیل فشار ناشی از اضافه وزنهای متوسط و سنگین روی مفاصل است و دیگر اینکه افراد چاق بیشتر فستفود و روغن مصرف میکنند بهویژه روغنهایی که حاوی آراشیدوریک اسید هستند. این روغنها در گوشتهای فراوری شده نظیر سوسیس و کالباس بهکار میروند، بنابراین این روغنها عامل میانجی التهاب هستند.
بدینترتیب که به التهاب مفاصل و آرتریتها کمک میکند. به افراد چاق توصیه میکنیم از منابع غذایی حاوی آراشیدوریک نظیر گوشت قرمز و نیز خوردن روغنی که از جوانه ذرت و تخم آفتابگردان تولید شده است خودداری کنند. چاقی عامل خطرزایی برای آرتروز زانو و دست محسوب میشود و طبق بررسیهای به عمل آمده کاهش وزنی معادل ۵ کیلوگرم احتمال پیدایش آرتروز زانو را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد. البته درمان آرتروز درصورت عدمبازگشت وزن دائمی خواهد بود و در غیراین صورت هربار که وزن فرد دوباره اضافه شود، درد مفاصل نیز بازخواهد گشت.
اضافه وزن و بیماریهای متابولیکی
علاوه براینکه چاقی مخل زیبایی است، زمینهساز بسیاری از بیماریهای متابولیکی ازجمله دیابت نوع دوم است. بهویژه اگر انباشتگی چاقی در ناحیه شکم باشد و قطر شکم، اگر در زنان بیش از 80سانتیمتر و در مردان بالای 94سانتیمتر باشد هم میتواند زمینهساز دیابت نوع 2 باشد و هم به سندرومی متابولیک مبتلا میشوند. در این حالت گیرندههای انسولین حساسیت خود را نسبت به ورود مواد قندی از دست میدهند و پانکراس بیشتر تحت فشار قرار میگیرد تا انسولین تولید کند و افزایش حجم این ماده در خون تأثیر بسیار مخربی بر رگهای خونرسان، ارگانهای حساس، کبد، چشم و پوست میگذارد. علاوه براین فشار وزن زیاد فرد روی مفاصل، سبب سایش آنها میشود.
صفحه اینستاگرام کلینیک پزشکی، ورزشی راشا بهترین پیکر تراشی اصفهان
رژیم غذایی مناسب به همراه فعالیتهایورزشی بهترین راه برای درمان چاقی و برطرف شدن درد زانو و بیماری آرتروز است. غیر از این نمیتوان چاقی را با داروهای لاغری درمان کرد چرا که داروهای لاغری برای قلب مضرند. اگر فردی دچار دیابت شد راه علاجی نمیتوان برای وی متصور شد مگر اینکه مدام پرهیز کند و تحت نظر پزشک باشد. چاقی عارضهای است که باید از ابتلا به آن پیشگیری کرد.
درصورتی که فرد دچار چاقی نوع یک یا 2 و یا 3 بشود خیلی مشکل میتوان اقداماتی جهت بازگرداندن فرد به وزن عادی انجام داد. در نتیجه فرد هم دچار دیابت شده است و هم مفاصل و زانوهای وی در طول روز درد میکند. اما توجه به زندگی سالم و فعالیت ورزشی میتواند در پیشگیری از بروز درد مفاصل و آرتروز و بیماری دیابت نوع 2 که خطرناکترین نوع بیماری قند مؤثر باشد. البته افرادی که درصدد انجام ورزش برای کاهش وزن و رفع درد مفاصل هستند. باید با مراجعه پزشک متخصص از برنامه ورزشی و تغذیهای که پزشک با توجه به وضعیت جسمانی هر فرد ارائه میکند پیروی کنند.
مطالب پیشنهادی برای مطالعه :
مزایا و کاربردهای دستگاه لاغری LPG