بررسی علل و علائم بیماری گریوز و پرکاری تیروئید
در ادامه این مطلب از سایت کلینیک راشا، بهترین کلینیک زیبایی اصفهان علل و علائم بیماری گریوز و پرکاری تیروئید را مورد بررسی قرار می دهیم. بیماری گریوز یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به دلایل ناشناخته به بافتهای سالم غده تیروئید حمله میکند. این امر شایعترین علت بیماری پرکاری تیروئید است. تیروئید یک غده درون ریز پروانهای شکل کوچک است که در جلوی گردن در زیر پوست قرار دارد.
وظیفه اصلی تیروئید تنظیم سرعت متابولیسم (سطح متابولیسم) است. متابولیسم فرآیندی است که طی آن، بدن مواد غذایی مصرفی را با ترشح هورمونهای خاصی به انرژی تبدیل میکند. شیوع این بیماری در زنان بیشتر از مردان بوده و معمولا در افراد بین ۳۰ تا ۵۰ سال رخ میدهد. با این حال میتواند کودکان و افراد مسن را نیز تحت تاثیر قرار دهد. داشتن سابقه خانوادگی بیماری تیروئید و مصرف سیگار با افزایش خطر ابتلا همراه است. همچنین در صورت ابتلا به بیماری خودایمنی دیگری مانند موارد زیر، خطر ابتلا افزایش مییابد:
- روماتیسم مفصلی
- لوپوس
- دیابت نوع ۱
- بیماری سلیاک
- ویتیلیگو
اگرچه بیماری گریوز شایعترین علت پرکاری تیروئید بوده و ۶۰ تا ۸۰ درصد موارد پرکاری تیروئید را تشکیل میدهد، یک وضعیت نسبتاً نادر است. تقریباً ۱.۲٪ از مردم در ایالاتمتحده پرکاری تیروئید دارند.
تاثیرات هورمون تیروئید در بدن
هورمون تیروئید بر چندین قسمت از بدن تاثیر میگذارد، از جمله:
- قلب
- ماهیچههای ارادی
- چشمها
- پوست
- استخوان
- کبد
به عنوان مثال، هورمون تیروئید اضافی میتواند باعث تسریع ضربان قلب شده و به بیماریهای قلبی جدیتر و پوکی استخوان منجر شود. از آنجایی که بیماری گریوز چندین جنبه از سلامتی را تحت تاثیر قرار میدهد، مهم است که برای آن به دنبال درمان تخصصی پزشکی باشید. بنابراین درمان بیماری گریوز، صرفا به روش سنتی و خانگی و بدون مشورت با پزشک متخصص، حتی در موارد گریوز خفیف، توصیه نمیشود.
علائم بیماری گریوز
شروع علائم بیماری معمولاً تدریجی است و اغلب چند هفته یا چند ماه طول میکشد تا ایجاد شود. بیماری گریوز باعث پرکاری تیروئید شده و به عملکردهای خاص بدن سرعت میبخشد. پرکاری تیروئید علائم زیادی دارد. ممکن است برخی از این علائم را تجربه کنید و برخی دیگر یا بسیاری از آنها را هرگز تجربه نکنید.
علائم پرکاری تیروئید میتواند شامل موارد زیر باشد:
- ضربان قلب بالا (تپش قلب)
- احساس لرزش
- عصبی بودن
- کاهش وزن
- افزایش اشتها
- اسهال یا اجابت مزاج مکرر
- پوست نازک، گرم و مرطوب
- عدم تحمل گرما و تعریق زیاد
- اشکال در خوابیدن، مانند بیخوابی یا بیدار شدن مکرر
- بزرگ شدن غده تیروئید (بیماری گواتر)
- ریزش مو و تغییر بافت مو (شکننده شدن مو)
- تغییرات در قاعدگی
- ضعف عضلانی
اگر این علائم را تجربه میکنید، میتوانید با دریافت ویزیت فوق تخصص غدد آنلاین، نظر تخصصی پزشک را دریافت کنید.
ثاثیرات بیماری گریوز بر بینایی
- احساس جسم خارجی در چشم، قرمزی و تحریک چشم
- تورم بافتهای اطراف چشم (چشمهای پف کرده)
- چشمهای برآمده به بیرون
- حساسیت به نور
- احساس فشار یا درد در چشمان
- تاری دید یا دوبینی
به درگیری چشم در بیماری گریوز، افتالموپاتی گریوز یا اوربیتوپاتی و یا بیماری چشمی تیروئید میگویند. فقط حدود یک سوم افراد مبتلا به بیماری گریوز درگیری چشمی را تجربه میکنند. اگر این علائم را تجربه میکنید، مهم است که به چشم پزشک مراجعه کنید. به ندرت، افراد مبتلا به بیماری گریوز دچار ضخیم شدن، برآمدگی و قرمز شدن رنگ پوست در ساق پا میشوند که با نام میکسدم پره تیبیال (درموپاتی گریوز) شناخته میشود. این وضعیت معمولاً بدون درد و خفیف بوده، اما ممکن است برای برخی افراد دردناک باشد.
علت بیماری گریوز چیست؟
محققان نمیدانند چه چیزی باعث بیماریهای خودایمنی مانند گریوز میشود. با تحریک سیستم ایمنی آنتیبادی به نام ایمونوگلوبولین محرکه تیروئید (TSI) تولید میشود. TSI به سلول های تیروئید سالم متصل شده و باعث میشود تیروئید هورمونهای تیروئیدی را بیش از حد تولید کند. محرک حمله خودایمنی ممکن است ترکیبی از استعداد ژنتیکی و عوامل محیطی باشد، مانند:
- استرس
- ابتلا به ویروس
- بارداری
صفحه اینستاگرام کلینیک راشا – بهترین کلینیک زیبایی اصفهان
عوارض احتمالی بیماری گریوز
در مبتلایان به بیماری تیروئید، اگر بیماری گریوزی درماننشده یا به درستی مدیریت نشود، خطر ابتلا به این عوارض افزایش مییابد:
مشکلات قلبی:
بیماری گریوز درماننشده میتواند باعث آریتمی (ضربان قلب نامنظم) شود. آریتمی خطر سکته مغزی، نارسایی قلبی و سایر بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.
پوکی استخوان:
بیماری گریوز درماننشده میتواند منجر به پوکی استخوان (نازک شدن و ضعف غیرطبیعی استخوانها) شود که فرد را مستعد شکستگیهای مکرر استخوان میکند.
طوفان تیروئیدی:
طوفان تیروئیدی (که به آن بحران تیروئید و بحران تیروتوکسیک نیز گفته میشود) زمانی اتفاق میافتد که غده تیروئید مقدار زیادی هورمون تیروئید را در مدت زمان کوتاهی آزاد میکند. این وضعیت، یک عارضه نادر پرکاری تیروئید و بیماری گریوز است و اگر به طور ناگهانی مصرف داروهای ضدتیروئید متوقف شود یا فرد مبتلا آسیب یا عفونتی را تجربه کند، ممکن است رخ دهد. طوفان تیروئید یک اورژانس پزشکی و تهدیدکننده حیات است. علائم آن شامل تب بالا و ضربان قلب سریع میباشد.
عدم درمان صحیح بیماری تیروئید چشم (افتالموپاتی گریوز)، میتواند باعث تورم شدید کره چشم شود که این امر به عصب بینایی آسیب رسانده و در نهایت منجر به از دست دادن بینایی میشود.
کلینیک راشا، بهترین کلینیک زیبایی اصفهان در دکتر آف و کلینیک ۲۴
مرکز راشا، بهترین کلینیک لاغری اصفهان در دکتر آف و کلینیک ۲۴
کلینیک راشا بهترین کولتک اصفهان در دکتر آف و کلینیک ۲۴